Bila Anda Pengguna dan Pemilik Kereta KembaraSu

Di bawah adalh komen berkaitan kereta Kembara. Kepada sesiapa yang memiliki harus membacakomen ini demi kebaikannya.

 

 

  1. engine kambara 1.6 yang pakai timing chain,injetion apa keburukanya apa .kalau habis minyak petrol timing lari kah dan apa kebaikanya.tolong upload gambar engine daihtsu 1.6 yang standerd bukan yg kna pasang trbo upload gambar yg berbeza tolong bro…pasal sya sedang cari engine daihatsu 1.6 pda ini d sbabkan saya jauh dari SABAH kalu say di semananjung sya blh datang d bengkel tuan…THANK’S.

    • ape yg susah nyer…cari jer engine daihatsu detomaso…perodua kembara tidak ada engine 1.6.kalau nak upgrade to 1.6 itu sahaja cara nyer…..tak ada cara lain…engine ni tak ada turbo pun…

      engine biasa sahaja cuma dia 1.6…ada la sedikit perbezaan dan part yang harus di tukar ganti..atau pun dikawin kan dengan engine lama supaya boleh dipasang pada kereta…….dan kondition engine pun kene tengok juga jangan main beli sahaja…nanti kene engine yg teruk lg satu masalah………thansk for the comment..

  2. Comment by awal on 13/10/2011 11:15 pm

    brape modal untuk tukar ingine 1.6 yang pakai timing chain dan ingine 1.6 yang pakai timing belt. mana yang lebih baik

    • Comment by motecmat on 13/10/2011 11:17 pm

      yg pakai timing belt je setakat ini ada engine 1.6,sekarang juga dah ada engine 1.5 tp timing belt model……bajet 2700.00 lebih kurang. siap pasang…….

  3. Comment by Chan on 28/03/2012 11:06 am

    Assalamualaikum

    abg, sy berminat nk tukar engine kembara. Sekarang ni kapasiti engine 1.3 auto (tahun 1999). Nak tukar sebab engine semput & kereta bergegar bila bawak lebih dari 80 kmj.

    1. Blh tahu budget berapa x? Biasalah student lg. Hehe
    2. Convert engine ni termasuk gearbox skali x?
    3. Ada kawan suggest guna engine yrv 1.3 N/A dan ada yang suggest engine g200 detomaso 1.6. Yang mana terbaek? Nak yg pick up & Fuel consumption ok. (Xnak turbo)

    **Kalo jadi, insha Allah tahun ni nak tukar & saya akan dtg kedai abg. =)

    • Comment by motecmat on 28/03/2012 8:23 pm

      waalaikum salam

      budget untuk tukar engine kembara harga engine 1800.00 upah pasang 500.00 300 lagi untuk minyak dan lain2 part kalau kene tukar.
      yrv mahal engine nya..tak sesuai..pakai engine daihatsu aje…

      terima kasih atas comment..

      • Comment by Chan on 29/03/2012 8:08 am

        thanx atas list harga. kalau nak buat berapa hari sebelum kena tempah?

        biasanya berapa lama siap ye?

        saya plan nak buat dalam julai @ ogos.

         
      • Comment by motecmat on 29/03/2012 10:21 am

        siap dalam 4 hari la….lebih kurang..
        bila rasa nak bawak nanti call la..sebab keadaan kat bengkel tak menentu…skrg kereta penuh…..so call je nanti

         
  4. Comment by homeuser on 23/05/2012 10:05 am

    enjin apa yg dpt masuk kembara? k3-vet..ataupun 3sz-ve? enjin lain2 pulak?

    • Comment by motecmat on 23/05/2012 11:54 am

      tak de engine lain….itu je yang ade…

  5. Comment by azmi on 30/05/2012 9:38 pm

    assalamualaikum….

    sekarang nie saya tengah mencari enjin kembara dvvt sbb kereta dah tersadai kat bengkel pasal overheating…nak tumpang tanya, berapa harga enjin kembara dvvt? blh saya dapat no contact bos…

    • Comment by motecmat on 30/05/2012 11:08 pm

      wasalam..
      harga engine tak pasti la sbb sy pun beli kat kedai potong,so harga tak sama.anggran dalam 1.5k.cuba la server kat mudah.com. atau pun mana2 kedai potong.engine lama tak boleh buat balik ke?

      • Comment by azmi on 31/05/2012 11:11 am

        saya dah cari kat mudah.com, tp xde…engine lama dah buat, tp begkel kata blok dah kondem…skarang nie kate dah tsadai…

         
      • Comment by motecmat on 31/05/2012 8:16 pm

        server kat kedai potong..mesti ada engine tu….

         
  6. Comment by Ahmad on 31/05/2012 12:26 pm

    Salam bang,
    Saya berhajat nak beli kembara 2nd hand yang auto. Daripada pengalaman customer yang datang kedai abang la betul ker enjin asal kembara ni banyak buat masalah?..kalau upgrade enjin ni masih lagi 4wd atau 2wd?..kalau saya upgrade kepada 1,6 tapi nak 4wd tu kekal boleh tak?..

    tq.

    • Comment by motecmat on 31/05/2012 8:20 pm

      wasalam..
      kembara tak ade buat bnyak masalah,masalah selalu owner tak jaga dengan baik atau pun tak oandai nak jaga,ramai custumer datang tukar engine kat bengkel saya.saya buat kerja standart kilang.bukan nak ubah suai ape pun..just naikkan cc jer…..semua kereta bermasalah…kene faham tu…susah nak dapat kereta yang lansung tak ada masalah.

  7. Comment by Shaiful89 on 03/09/2012 2:28 pm

    salam bro…

    saya nak tanye sikit tentang gearbox kembara..

    ada gearbox lain yg boleh sumbat kat kembara selain gearbox asal..?..tq

    gearbox kat tempat mahal sgt bro mencecah 3k..

    • Comment by motecmat on 03/09/2012 8:08 pm

      waslaam…
      takde tq for the comment

      Kredit
  8. Comment by Mahmad Zamzuri on 21/09/2012 11:28 am

    Salam tuan..

    saya tgh bercadang nak beli kereta secondhand, antara Perodua Kancil 850 Auto Ezi Twincam dan Perodua Kembara (A) DVVT mana yang kurang ada masaalah..?

    Saya bercadang nak guna dlm bandar, dua2 kecil sng parking dan mudah handle, dua2 auto, dua2 jimat minyak (kmbara byk skit kot pasal dia 4×4 erk) kalo dari segi maintenannya plak cammana tuan.?

    Brapa kos nak convert kembara ke 2wd sebab dgr citer bleh jimat minyak sikit, yaa ke minyak akan save kalo tukar ke 2wd..?

    Kancil masih guna timing belt, kembara DVVT dah guna timing chain kan..? adakah semua kembara DVVT ni guna timing chain, ke ada model DVVT yg masih guna t.belt..?

    Okey tuan…mohon penjelasan. TQ.

    • Comment by motecmat on 21/09/2012 2:33 pm

      wasalam…tq for the comment

      kalau kembara dvvt memang sesuai la di gunakan dalam bandar,walau pun 4WD, kembara DVVT pun tak ada bnyak msalah, semua kereta sama jer..tergantung pada penjagaan masing2 la…pendapat saya tak perlu la buang 4WD.minyak tak la kuat sgt kereta tu.cuma kalau nak beli cari la yg kondition cantek cikit.

      • Comment by Mahmad Zamzuri on 24/09/2012 6:32 pm

        TQ Bro Boss…

        Saya baghu sembang ngan sorg owner kembara gak, dia pun kata ok, katanya minyak kembara ni mcm myvi n wira dia bwk dari seremban ke kb dlm 550km habis rm80.00.

        Katanya kembara dia ada punat utk disablekan 4wd, bleh guna 2wd jer, kalo nak offroad je dia on balik 4wd…kalo mcm ni mmg cantek aah….bleh amik kembara ni. :)

        Ok tuan….gdluck salam.

         
  9. Comment by danial on 29/09/2012 6:13 pm

    salam tuan..

    nk tnye skit… bape harga gear box kmbara DVVT – halfcut ?

    • Comment by motecmat on 30/09/2012 9:20 pm

      wasalam..
      terima kasih tak pasti mungkin mencecah 3k keatas..

  10. Comment by daud on 18/10/2012 8:38 pm

    assalam..sy pun minat kembara jugak…sy ingat nak beli kembara yg 1st model tu,pastu nak suruh bro mat tukar enjin 1.6 tu..keta ni sy cuma nak buat ulang alik ke tempat kerja saja…sy pun jarang2 masuk KL..sekitar Pj -subang-shah alam jer…ok tak kalau sy buat mcm tu…

    • Comment by motecmat on 20/10/2012 5:57 pm

      wasalam
      alang2 eli..beli yg kondition bagus..jd boleh pakai dulu dlm dua tiga tahun….lepas tu bru tukar engine…jd tak ada lah membazirkan duit banyak..kecuali beli kereta yg rosak atau tersadai…..itu cadngan sy tq.

  11. Comment by andi on 12/11/2012 7:00 am

    Salam en mat, sy brcadang nk tukar enjin 1.6 untuk kembara sy, cadangan en mat , perlukah gearbox tukar skali ?

    • Comment by motecmat on 13/11/2012 10:00 pm

      wasalam,
      perlu tukar, jika gearbox lama dah rosak.

      • Comment by andi on 13/11/2012 10:13 pm

        Tq en mat, kalau mcm tu, blh la sy pg bgkel en mat untuk lebih lanjut lagi, almaklumlah, nak berulang shah alam ke tganu ni agak jauh

         
  12. Comment by Zakwan on 31/12/2012 12:46 am

    Salam admin..sy nak upgrade enjin kembara dari 1.3 ke daihatsu terios 1.5/1.6 turbo..mane lebih elok n jimat myk..?kos utk buat bape ye?bape lame mase utk siap?nak buat bulan 1 nie,,urgent,,

    • Comment by motecmat on 31/12/2012 2:49 pm

      wasalam

      turbo xder..
      standart ada 1.5 1.6 takde stok.kos 2.800 tq

      • Comment by Zakwan on 01/01/2013 1:24 am

        then yg mane admin suggest utk kete kembara sy??yg lebih pick up n top + jimat minyak..?? 1.5 or 1.6 berbaloi??ley wat dlm masa terdekat?

         
      • Comment by motecmat on 04/01/2013 6:20 pm

        1.5 boleh 1.6 pun boleh…

         
      • Comment by Zakwan on 04/01/2013 10:02 pm

        tapi sy dfhamkan bahawa 1.6 sush nak dpt gearbox jika rosak,,btol ke??

         
      • Comment by motecmat on 05/01/2013 8:22 am

        tak juga,kalau tak cukup duit baru susah hehehe

         
  13. Comment by zazam on 13/01/2013 12:37 am

    tuan,kalau say tukar kepada enjin 1.6 tu, then enjin lama ni boleh tolak kedai ka?..hahaha…bukan aper, enjin sangat baik sbb baru tak sampai 2000 km lagi jalan selepas overhaul…

    • Comment by motecmat on 13/01/2013 8:23 pm

      ermm kedai tak terima trade in,pakai la dulu enjn tu sampai masa nanti baru tukar,jng membazir duit anda

  14. Comment by Elezroy on 25/01/2013 10:30 pm

    Tuan, kembara sy kena overhaul.. then mekanik tu kata lbih baik bli enjin bru sbb kalau nak beli brang ni harga bli brang sda cpai thap untk bli enjin bru.. so.. sy ada jmpa enjin 1.6.. tp kedai tu jual tak ikut gear box.. ermm adakah enjin 1.6 itu sesuai dgunakan jka sy guna gear box asal d kreta kembra sy. gear box untuk enjin 1.3..

    • Comment by motecmat on 27/01/2013 9:59 pm

      beli enjin jer gearbox pakai balik.

  15. Comment by one on 25/01/2013 10:47 pm

    salam mat nak tanya…apa masalah kalau kembara tersedu-sedu tika kita tarik dalam 80/100 kelajuan untuk tukar gear tu?kembara saya xlawas enjinya…nape ye?satu lagi…apa kelebihan guna tayar besar pada kembara dan kalau pakai rim besar yang tayar keluar tu cne plak ye…ada org kata cepat rosak bereng?tq

    • Comment by motecmat on 27/01/2013 9:29 pm

      wasalam,guna tayar besar?besar mana tayar tu sertakan size dia supaya sy tau nak jawab soalan ini.enjin tak lawas tu kene test drivebaru sy tahu,sy pun tak tahu cond kereta macam mana sy jawab dng tepat,kalau sy beri jawaban agak2 nanti salah faham lagi banyak masalah.tq ONE

      • Comment by one on 01/02/2013 3:23 pm

        ….oh maf mat…ni tayar yang kita muat kat rim mangkuk..macam dipajero tu….

         
  16. Comment by one on 11/02/2013 11:04 pm

    salam mat nak tanya…ada ke enjen teming chain 1.6 manual?

  17. Comment by pomie on 16/02/2013 9:01 am

    Salam en.mat.. nak tanya.. saya nak tukar enjin kembara ke 1.6..enjinn lama 1.3 hcej.. dah kluar asap putih.. pomen suggest buat overhaul..alang2 baik tukar enjin terus.. kalo tukar kat bengkel en.mat, brape kos semua? Pastu enjin lama camne? Bleh tolak kat en.mat je ke? Atau kene bawak balik.. saya duduk perak..

    • Comment by motecmat on 16/02/2013 7:01 pm

      Wasalam enjin 2800 siap pasangg,enjin lama terpulang la nak ambek bawa Balik pun boleh,sy tak nak sebab enjin lama bukan boleh guna pun,kalau tinggal bg sy sy scrap buruk besi.

  18. Comment by azali on 15/03/2013 12:41 am

    Salam en mat..enjin kembara saya dah mkn minyak..tapi asap putih tak da..nak buat mcm mana..boleh grembal ke..

    • Comment by motecmat on 15/03/2013 10:15 pm

      Wasalam,baik tukar enjin saja,lagi elok buatmacamtu.nanti gran valve saja tidak akan menyelesaikan masalah.tq

  19. Comment by Amey Acid Sparrow on 10/05/2013 12:07 am

    assalamualaikum..klw kembara maok enjin turbo..kebiasaan nye n kbnyakkan enjin ape yg ok..boleh bg thu pd sy serbe sedikit?

  20. Comment by chairil on 26/05/2013 9:37 pm

    Assalamualaikum,sy ade Perodua kancil 850 masalah skrg minyak kuat,ade leaking di bahagian timing belt oil seal,bln 9 tahun lepas sy dah buat overhaul..kalo repair berapa duit ye?

  21. Comment by ara on 28/05/2013 1:12 am

    salam bang klu sy nak guna turbo kat kembara enjin apa erk? kosnya plak?

    • Comment by motecmat on 29/05/2013 1:17 pm

      cari halfcut terios turbo

  22. Comment by Nash on 17/06/2013 7:14 pm

    Salam bro. baru2 nie kereta saya ada keluar bunyi macam kereta dekat bawah kereta. mula2 biasa. pastu bunyi makin teruk and last skali masa saya lepas bawak kereta tue dan brenti jap bunyi kuat pastu enjin trus mati. Lepas tue saya xdpt nak hidupkan. adakah kemungkinan crankshaft patah? drive shaft saya masih keadaan baik. ataupun gearbox dah rosak. masa kereta mati. saya masuk gear N (KEMBARA SE 2000 AUTO) tolak kedepan keras tapi reverse boleh. kereta sekarang dekat johor bahru. ada rekemen utk bengkel dan tow truck x untuk area nie.. tq….

    • Comment by motecmat on 19/06/2013 1:01 pm

      wasalam
      mungkin engine jem, sy pun tak tahu nak kata sebab tak nampak benda,tp mengikut cerita nampak nya engine jem.

      • Comment by Nash on 25/06/2013 10:55 am

        Baru lepas tarik.. waterpump dia jem.. tq bro..

         
  23. Comment by deeone on 25/07/2013 3:42 pm

    salam mat..saya nak tanya..enjin apa lg boleh dimasuk guna untuk perodua kembara..saya nak cari yang cc besar..1.5@1.6..mintA RESPON dari pakar kembara..trima kasih

     

    Kredit

Advertisements