Langkah Penjagaan Kereta

serikinmari

cara cara penjagaan kereta

1.engine

banyak pengguna kereta tidak tahu nak jaga engine terutama kaum hawa,perkara yang perlu dijaga adalah servis ikut mileage minyak yang kita beli,biasanya 5000 km,ada juga 7000 km,jika menggunakan kereta yang dah berusia antara 20 tahun kebawah  cukup lah dengan minyak SAE 40 atau pun 20/50. yang kedua adalah air,air kene sentiasa check dalam 2minggu sekali paling lewat,jika anda rajin seminggu sekali,dan pada setiap enam bulan saya syorkan   buat water sistem pressure test  untuk mengesan jika ada kebocoran kecil pada bahagian hose air supaya dapat di elak engine dari overheating,pastikan anda periksa lantai car park anda jika2 ada minyak leaking.pada waktu pagi panaskan engine sehingga anda kedengaran kipas radiator berfungsi pada yang pertama kali,itu dah memadai.

apabila anda menukar timing belt kereta anda maka saya syorkan water pump pun tukar kan sekali kerana nya bernda tu berpusing seusia dan juga dalam satu ruang supaya tidak…

View original post 510 more words

Advertisements